Golf-reglen

Årsrevision af Handcicap

📁 HCP - CBA / årsregulering 🕔13.december 2016

Matematikken holder privat nytårfest på golfbanen

Golf-Reglen publicerede i sin tid et beregningsskema til EGA-årsrevision af handicap.  Beregningen var simpel og tog udgangspunkt i Medianen af scorer og alle kunne – uden særlige matematiske forudsætninger – beregne sig frem til resultatet af årsrevisionen og endda følge udviklingen i løbet af året.

EGA har skrottet Median-modellen og i stedet indført en ret avanceret matematisk model baseret på beregning af grænseværdier for scorer der relaterer sig til den enkelte bane hvor der er spillet på.
DGU’s forklaring til den nye beregningsmodel lyder jo meget enkel:
(Bemærk dog den blå tekst og se så hér:  ahr-2016-19  hvordan den lille henvisning til matematikken skal forstås)
Eksempel 1:  En spiller har ved årsskiftet 1/1 2017 handicap 11,7 og har siden 1/1 2016 afleveret 11 tællende runder. De opnåede stablefordpoint i alle 11 runder omregnes til et handicapinterval som statistisk set bør kunne have produceret sådanne scores. Intervallet ligger mellem 13,0 og 16,8, og spilleren har således et for lavt handicap (da den nedre grænse er 13,0). Forskellen på spillernes handicap og den nedre grænse er 1,3 og dette oprundes til 2 for at finde nærmeste større heltal. Da spilleren er i handicapgruppe 3 må handicappet maksimalt ændres med 3 og en ændring på 2 er således tilladt. Spillerens handicap foreslås således hævet fra 11,7 til 13,7.   –   Fangede du den??

 

mand målerHvorfor så indviklet?

Vi får lyst til at spørge om den nye model mest er lavet for at holde EGA ved magten.
Modellen forekommer ihvertfald totalt fremmedgørende for de fleste golfere, som ikke har en chance for at følge hvor deres præstationer på baner ender i handicap-mæssig forstand.

Der er flere grunde til at Golf-Reglen “er stået af” på den nye model.  Specifikt vil vi nævne:

 1. Den matematiske  (lade os tage de tærsk der måtte komme fra supermatematikere men vi har ikke ulejliget vores cand. scient. mat. i denne omgang) :  (en del af) grænseværdiformlen for hver eneste score ser sådan ud:
  (Standard Gross Deviation) SGD = EGA hcp + ND * 113 /  SR
  – hvor ND = 36 – StablefordScore – CBA   og  SR er  Slope Rate  for banen , der er spillet på
  Indvendingen:  EGA-hcp er baseret på klubbens konverteringstabel, som er et direkte resultat af banens sværhedsgrad med Course Rating og Slope.  Når formlen indeholder den spillede banes Slope Rate melder vi os med spørgsmålet:  Er banens sværhedsgrad ikke medregnet to gange?  

 2. Irrelevansen  af den nye beregningsmodel.  Modellen bevæger sig efter vores opfattelse ud over det relevante i forhold til både selve spillet og golferen. Der tages ikke hensyn til de mange øvrige omstændigheder som f.eks. vejret, banens aktuelle beskaffenhed.  Den indregner CBA, men (kan) ikke EDS-scorer, selvom de er spillet umiddelbart efter en CBA-reguleret turnering.
  Men værst måske:  Banens værdier Course Rating og Slope baseres på et standardiseret sæt af data, selvom ingen baner er ens.
  Der var vist noget med summen af usikkerheder???  Når modellens resultat af hver enkelt score reguleres og justeres matematisk for til slut at udtrykkes med adskillige decimaler har man efter vores opfattelse bevæget sig ud på skråplan.  Og den stakkels golfer kan næppe gennemskue de matematiske detaljer.

Hvis du synes vores vurdering af modellen er for grov, så se beregningen hér:  ahr-2016-19

Mvh.  GolfBird /
Golf-Reglen.dk

 

 

 

 

 

Similar Articles

EGA i 2015 og derefter?

EGA i 2015 og derefter?

EGA-reglerne 2012-2015: Et komplekst værk Ændringerne i EGA systemet i januar 2012 var særdeles omfattende med spidsfindige matematiske beregningsmodeller for justering

Read More